Sparen ♥ Wat past bij jou?

pexels-photo-259165.jpegSparen, of je nu een specifiek iets hebt waar je voor spaart, een buffer wil hebben voor zwaardere tijden of gewoon spaart voor later, sparen is iets wat veel mensen heel belangrijk vinden. Tegelijkertijd is sparen iets wat veel mensen lastig vinden, want hoe veel geld zet je opzij, wanneer zet je geld opzij en hoe zet je dit geld opzij? En het belangrijkste, hoe zorg ik dat ik mijn gespaarde geld niet zomaar uitgeef?

Als eerste kun je bij jezelf nagaan hoe gedisciplineerd je bent, als het gaat om het niet uitgeven van geld. Kun je geld op je rekening laten staan en er gewoon niet aan komen? Kun je het overboeken naar een spaarrekening en het dan niet terugboeken? Of moet je zorgen dat je er niet bij kunt komen?
Ten tweede is het handig om te kijken hoeveel je kunt sparen elke maand, of week. Hoe veel krijg je binnen en hoe veel gaat daar af voor je woning, zorgverzekering, auto, boodschappen et cetera. Vervolgens kun je kijken hoeveel je daarvan wil kunnen uitgeven, en hoeveel je daarvan kunt sparen. Ik probeer iedere maand minimaal de helft van wat ik over hou te sparen.
Je kunt dit ook anders aanpakken, door aan het eind van de (financiële) maand te kijken hoeveel je over hebt en dan alles wat je over hebt te sparen. Dit vereist iets meer discipline, omdat je dan de ruimte hebt om alles uit te geven, waardoor je niets over houdt om te sparen.

Dan is het tijd om te kijken hoe je kunt sparen. Als je zeer gedisciplineerd bent, is het genoeg om iedere week of maand een bedrag opzij te zetten op je betaalrekening of op een aparte spaarrekening. Daarbij kan het helpen om bijvoorbeeld in een excelsheet bij te houden hoeveel je spaart, en waar dat voor is.

pexels-photo-221534.jpegIk ben zelf iets minder gedisciplineerd, ik zet maandelijks wel een klein bedrag opzij, maar daar kan ik niet altijd afblijven. Dus als ik voor iets specifieks wil sparen, iets groots, doe ik het volgende: Ik koop een zo goedkoop mogelijke spaarpot. Het liefst eentje die alleen open kan met grof geweld, en daarna niet meer dicht kan. Dan pin ik elke maand of week een bedrag, welke ik in de spaarpot stop, om vervolgens in een apart boekje of op een speciaal blaadje op te schrijven hoe veel ik er in heb gestopt. Ook mag ik elke (zet hier een willekeurig bedrag) een hokje inkleuren in mijn spaarplan in mijn bullet journal. Zo weet ik toch hoeveel er in de spaarpot zit, zonder hem open te hoeven maken. De Big Bazar heeft hele fijne blikken, die vrij groot zijn en waar dus veel in past. Ook kunnen ze alleen open met een blikopener, waardoor er weinig tot geen verleiding is om er geld uit te halen.

Dit zijn mijn adviezen over sparen, maar natuurlijk is het voor iedereen persoonlijk. Heb jij de ultieme manier om geld te sparen? Deel het in de comments!

Advertenties

2 gedachtes over “Sparen ♥ Wat past bij jou?

  1. Amy

    Wat leuk dat je een blog bent begonnen Maaike (ik kwam er via je Instagram toevallig achter)! Ik dacht dan laat ik ook maar gelijk even een reactie achter. Je hebt al leuke content er op staan :D.

    Als reactie op deze blog post: ik spaar elke maand een vast bedrag. Dat word iedere eerste van de maand afgeschreven, want ik reken mijn nieuwe maand ook altijd pas vanaf de 1ste en niet op de dag dat mijn salaris er is. Dan probeer ik elke maand ook altijd nog wat over te houden, als al mijn andere uitgaves al zijn geweest, en daar probeer ik dan nog extra van te sparen. Vroeger (zeg maar 15/16/17) deed ik altijd de helft van mijn salaris, maar helaas gaat dat echt niet meer op met alle bijkomende kosten van tegenwoordig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s